Böcker

Lyrik

Dikter nu 1968

Mellan oss 1969

Närmare 1972

Jag erövrar världen tillsammans med Karl och bröderna Marx 1973

Mellan Tidaholm och världen 1975

Så länge ljuset räcker 1976

Genvägar till galenskapen 1979

Den första tiden med Emilia 1982

Öppna ansikten 1985

En fläkt av liv i Malmö 1993

Med Tidaholmskärra mot dikten 2000

Kärlekssviter 2002

Dikter inifrån 2008

Tid att älska 2013


Prosa

Långt till i morgon 1977

Harry Persson, kommunist 1978

Skilda 1982

Sparkad 1984

Förväntan 1986

Mordet på kungens man 1986

Mannen i hönshuset 1989

Nederlaget 1991

Härifrån och hit 1995

Drömmen om den rätta 1998

Den omöjliga kärleken 2000


Memoarer

Som det kan bli 2009


Facklitteratur

Köksvägen till Västsverige. En guide till lust och längtan (tillsammans med Birgitta Stenberg, Viveca Lärn och Åke Edwardson) 2002

Lyrik och prosa


Som det kan bli

Jan Mårtenson har gett ut ut sina memoarer "Som det kan bli" på Carlsson bokförlag. Det är en hudlös och skoningslöst självutlämnande bok. Men den innehåller också spännande möten med många människor, alltifrån författare, artister och skådespelare till legendariska idrottssjärnor. En och annan örfil delas också ut – till dem som förtjänar det. Här är Jan Karlssons stort upplagda recension i Kvällsposten.


Stig Larsson-hyllning

Författaren Stig Larsson hade den 8 maj 2013 en stort uppslagen och mycket uppskattande artikel i Expressen (även i Kvällsposten och Göteborgs-Tidningen) om Jan Mårtensons memoarbok ”Som det kan bli” och samlingen ”Dikter inifrån”. Här kan ni läsa hela artikeln.


Harry Martinson-sällskapet

Harry Martinson-sällskapet uppmärksammar avsnittet om nobelpristagaren i Jan Mårtensons memoarbok "Som det kan bli": harrymartinsonitiden.blogspot.se


Tid att älska

Jan Mårtenson gav hösten 2013 ut diktsamlingen Tid att älska. Han medverkade också i Rum för poesi på Bokmässan i Göteborg. Samlingen handlar om mogen kärlek och är tillägnad hustrun Anne Sofie Roald. Här är ett smakprov ur samlingen.

Den 3 september 2013 var det boksläpp på Poeten på hörnet i Malmö i en sprängfylld lokal. Se bilder från boksläppet.


Dikter inifrån

Jan Mårtenson gav 2008 ut diktsamlingen ”Dikter inifrån”. Här är presentationen på förlagets hemsida. Där finns också länkar till artiklar och recensioner:

Diktsamlingen handlar om psykotiska erfarenheter på 1990-talet. Han gjorde två resor innanför mentalsjukhusets väggar. Vid den första inläggningen bidrog skrivandet till hans tillfrisknande. Men andra gången, sedan han försökt ta sitt liv, var det en svår väg tillbaka. Efter en hård fight med sina läkare blev han helt fri från psykofarmaka 2001.

Dikterna är på många sätt läkande och innefattar även andra konstnärer med erfarenhet av mentalsjukhus, bland andra Vincent van Gogh, Carl Fredrik Hill, Ernst Josephson, Eric Hermelin, Sigrid Hjertén och Sylvia Plath.

Jan Mårtensons döttrar Emilia och Gabriella har gjort omslaget och den grafiska formgivningen. Gabriella sydde omslagsbilden på symaskin direkt mot vit pappkartong utan förlaga.

Här kan du läsa mer om ”Dikter inifrån”.


Positivt i Danmark

Jan Mårtensons samling "Dikter inifrån" kom ut i Danmark hösten 2009 i översättning av Sören Sörensen. Den folkkäre danske poeten Benny Andersen, som följt Mårtensons författarskap i närmare 40 år, har skrivit förord. Han konstaterar: "Jag har beundrat honom för hans vett, hans kunnande, hans samhällsengagemang, hans självironi och humor, som i likhet med all sann humor har mörka konturer. Det samma gäller den diktsamling, "Digte indefra", som nu föreligger på danska. Ett skakande verk, byggt på dyrköpta erfarenheter, men som paradoxalt nog efterlämnar en i upplyft stämning".

Den välkände kritikern Thomas Bredsdorff skrev mycket positivt om den danska utgåvan av Dikter inifrån i Politiken som senare hade fyra stort uppslagna dikter ur samlingen. Här hittar du recensionen.


Bröderna Marx-samlingen

Det litterära genombrottet kom med diktsamlingen ”Närmare” 1972. Hans diktsamling ”Jag erövrar världen tillsammans med Karl och bröderna Marx” året därpå var slutsåld redan innan han medverkade i Carin Mannheimers direktsända TV-program ”Kvällsöppet”. Det gäller för övrigt många av hans samlingar och även urvalet ”Mellan Tidaholm och världen” som trycktes i närmare 5.000 ex.


Animerad film. Titeldikten i Bröderna Marx-samlingen animerades av Claes-Göran Lillieborg och visades inte bara i svensk TV utan i samtliga skandinaviska länder och efter översättningar även i USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Dikten utspelas i födelsestaden Tidaholm och kan ses här.


Långt till i morgon

Prosadebuten ägde rum med romanen ”Långt till i morgon” 1977. Torgny Lindgren skrev en helsidesrecension om den i Sydsvenska Dagbladet. Han menade att det i Jan Mårtensons poesi fanns episka inslag och att det inte överraskande visade sig finnas lyriska stämningslägen i hans prosa.


”Skilda”, ”Sparkad” och ”Förväntan"

Under 1980-talet gav Jan Mårtenson ut de tre självbiografiska romanerna ”Skilda”, ”Sparkad” och ”Förväntan” som utspelas i Tidaholm, Eksjö och Finspång. TV gjorde ett stort program om ”Skilda” i serien ”Läsvärt”.


Mannen i hönshuset

Den bok han själv sätter högst i sitt författarskap är romanen ”Mannen i hönshuset”, en familjetragedi i lantlig miljö. Stellan Olsson, som gjorde ”Sven Klangs kvintett”, hade långt framskridna filmplaner på den.


Med Tidaholmskärra mot dikten

Jan Mårtenson återvänder ofta till småstadsmiljön och hans hjärta klappar extra starkt för de udda existenserna, nu senast i diktboken ”Med Tidaholmskärra mot dikten” som illustrerats av konstnären Karl- Åke Nyström.


Kärlekssviter

Jan Mårtensons diktsamling ”Kärlekssviter” (2002) handlar om två passioner, både om kärlekens glädjeämnen och den smärta som uppstår vid en brytning.


Kortprosa

Jan Mårtenson har också provat kortprosan i de båda romanetterna ”Drömmen om den rätta” och ”Den omöjliga kärleken” som kommit ut i Veckans bok. Den sistnämnda uppmärksammades av Svensk Bokkonst för samspelet mellan texten och det vackra omslaget.


Bloggdikt

Jan Mårtenson fick i uppdrag att skriva en bloggdikt. Här är resultatet.


Skrifter

I årsskriften har Jan Mårtenson presenterat bland andra Stig Carlson, Olof Lagercrantz och Tage Aurell. Där finns också hans oratoriska hyllning till födelsestaden Tidaholm.


Antologier

Jan Mårtenson är med i många antologier, bland andra Den svenska lyriken från Ekelund till Sonnevi och De vackraste kärleksdikterna där stora namn i världslyriken finns representerade. Tom Hedlund skriver om Jan Mårtenson i boken Mitt i 70-talet och Hans Bing presenterar honom i Svenska visdiktare.


Jan Mårtenson medverkar med 19 dikter i en polsk antologi med svensk lyrik. Han har översatts av Janusz B Roszkowski i en vackert inbunden volym på 400 sidor. De flesta av dikterna har hämtats ur samlingen ”Kärlekssviter”, som också gjorde honom till Månadens poet i radio. Här finns dikter av ett 20-tal poeter, bland andra Lars Forssell, Folke Isaksson, Sonja Åkesson, Sten Hagliden, Majken Johansson och Gunnar Harding.